Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel in IJmuiden

18-11-2015

Tata Steel in IJmuiden en Pure Energie, het groene energiemerk van Raedthuys, gaan het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland realiseren. Het is zelfs een van de grootste projecten in zijn soort ter wereld. De komende twee jaar gaat Pure Energie een dakoppervlak van Tata Steel van in totaal 25 hectare voorzien van 80.000 zonnepanelen, met een totale capaciteit van 22 MW. De hoeveelheid energie die jaarlijks duurzaam wordt opgewekt met de zonnepanelen staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 7.000 huishoudens.

Toonaangevend project
“Tata Steel streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en ook daarbuiten. Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik. Sinds 1990 zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van een ton staal met 31% te reduceren. En ons staalbedrijf in IJmuiden staat in de mondiale top drie waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot”, aldus Fischer.  

Alfons Wispels, duurzaam ondernemer en oprichter van Pure Energie is blij met de samenwerking. "We zijn trots als groenste energiebedrijf van Nederland om samen te werken met Tata Steel en hen te helpen hun duurzame ambities te realiseren”.

25 hectare zonnepanelen
Het zonnepanelenproject bij Tata Steel in IJmuiden is een van de grootste dakgebonden zonnepanelenprojecten op een bedrijventerrein ter wereld. De komende twee jaar zullen op de daken van diverse fabrieken op het terrein van Tata Steel in IJmuiden in totaal 80.000 zonnepanelen worden gemonteerd. In totaal wordt 25 hectare dakoppervlak van zonnepanelen voorzien. De zonnepanelen worden geleverd door Tata Power Solar, dat hiermee zijn grootste zonnepanelenproject totnogtoe realiseert. De totale capaciteit van de zonnepanelen bedraagt 22 MW. De verwachte jaarlijkse opbrengst bedraagt 22 miljoen kilowattuur. Ter vergelijking: daarmee kun je 7.000 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de bedrijfsprocessen op de site. Inmiddels is op het dak van de Koudbandwalserij 2 bij Tata Steel in IJmuiden een proefopstelling van de zonnepanelen geplaatst. In het voorjaar van 2016 starten Pure Energie en Tata Steel met het monteren van de duizenden zonnepanelen op het terrein.

Energie bij Tata Steel
Het is bekend dat staal maken een energie-intensief proces is. Wat veel mensen niet weten is dat Tata Steel in IJmuiden door het omzetten van productiegassen in energie per saldo zelfs iets meer elektriciteit opwekt dan wordt gebruikt. Van de productiegassen wordt 45% in de nabijgelegen energiecentrale omgezet in elektriciteit. De overige 55% wordt op de site hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld kooksovengas ingezet om de plakkenovens van de Warmbandwalserij van energie te voorzien.

Zonnepanelen op het dak van uw bedrijf?

Klik hier voor meer informatie of
Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Zonnepanelen op dak Tata Steel
Zonnepanelen op dak Tata Steel

Raedthuys nieuws